Woonkrediet niet meer koppelen aan verzekering
De korting op een woonkrediet hangt vaak af van het afnemen van verzekeringsproducten. Vooruit en de PS willen af van die ‘gebundelde verkoop’.
Kamerleden Melissa Depraetere (Vooruit) en Philippe Tison (PS) willen een verbod op de praktijk om het rentetarief op woonkredieten afhankelijk te maken van de afname van verzekeringspolissen. Hun wetsvoorstel is gebaseerd op een Europese richtlijn die koppelverkoop verbiedt. Gebundelde verkoop mag wel nog, ook in België. ‘Maar dat willen we ook verbieden. In Frankrijk werd die stap al gezet’, zegt Depraetere.
Als het voorstel wet wordt, zal het voor banken niet meer mogelijk zijn om een korting op het tarief van het woonkrediet te koppelen aan verzekeringsproducten. Banken staan nu kortingen toe, maar schrappen die als de consument niet langer de verzekeringsproducten bij hen afneemt.
Verwacht Depraetere dan niet dat woonkredieten iets duurder zullen worden? ‘Dat kan, maar dat zal niet opwegen tegen wat men meer moet betalen voor zijn verzekeringen. De kostprijs voor de consumenten van dit systeem van gebundelde verkoop is weinig transparant’, vindt ze.
Ze gaat er wel van uit dat de klant aan het eind van de rit een financieel voordeel op zak zal steken. Dat is alleen zo als de premies voor de verzekeringsproducten voldoende laag zijn. Bovendien houdt een correcte berekening in dat een klant de juiste inschatting maakt wat een euro binnen pakweg vijftien jaar in termen van vandaag waard is.
Voor Tison, die startte als zelfstandig verzekeringsmakelaar maar later voor de politiek koos, gaat het ook om het openbreken van de markt. Nu lopen verzekeringsmakelaars potentieel klanten mis omdat banken in de praktijk zowel een woonkrediet als een brandverzekering en schuldsaldoverzekering verkopen.
Sommige financiële groepen, zoals KBC Groep en Belfius, zetten zich in de markt als bankverzekeraars en bieden zowel bankproducten als verzekeringsformules aan. Voor hen zal het mogelijk blijven om beide te verkopen, zegt Depraetere. ‘Voor sommige klanten is het een comfort alles aan één instelling te kunnen toevertrouwen.’
‘Nu ook geen verplichting’
De bankenfederatie Febelfin wijst er dan weer op dat er geen sprake is van een verplichting om ook verzekeringsproducten af te nemen. ‘Het staat de consument vrij om tijdens de onderhandelingen over het krediet al dan niet in te gaan op een dergelijk aanbod’, zegt Karel Baert, ceo van Febelfin. Hij geeft aan dat wie kiest voor het globale aanbod, jaarlijks de verzekeringen kan opzeggen. De klant verliest dan wel de korting op zijn woonkrediet, ‘maar die korting en voorwaarden zijn transparant opgenomen in het kredietaanbod’, zegt Baert. Volgens Ivo Van Bulck, directeur retailbanking bij Febelfin, is de korting die een klant verliest bij het opzeggen van de verzekeringen beperkt ‘vanwege de lage rentevoeten’.
De Federatie voor Verzekerings- en Financiële tussenpersonen (FVF) is voor het verbod op de bundelverkoop. Haar ervaring is dat klanten bovenmatig focussen op het rentetarief van het woonkrediet en te weinig oog hebben voor de reële kosten.
Depraetere zegt dat het wetsvoorstel politiek goed onthaald werd. Ze gaat ervan uit dat de gebundelde verkoop verboden wordt. Mogelijk al tegen de zomer.
Bron: De Standaard 2 april 2022
Woonkrediet niet meer koppelen aan verzekering | De Standaard